Ansvarfullt företagande

 

Vi är ansvarsfulla, professionella och vi står för sunda värderingar. Med ekonomisk stabilitet kan bolaget ta ansvar för sin del i samhällsutvecklingen. Vi vill uppnå en god avkastning och värdetillväxt med låg risk vilket görs med låg skuldsättning och god likvid beredskap. Med en stabil finansiell ställning utgör vi en pålitlig affärspartner för såväl kunder som leverantörer, samtidigt som vi är en attraktiv arbetsgivare för kompetenta medarbetare. För våra kunder är det en trygghet att ha en fastighetsägare och hyresvärd som de kan lita på och som håller ingångna avtal samt har förmågan att investera i sina fastigheter.

Affärsetik och regelefterlevnad

Vi verkar för sund konkurrens och iakttar alltid god marknadsföringssed. Våra samarbeten med affärspartners ska präglas av korrekta affärsrelationer, tydliga avtal och ömsesidig respekt. Vårt agerande ska alltid ligga väl i linje med våra svenska rättsprinciper och det är en självklarhet att såväl Lundbergs Fastigheter som våra leverantörer, hyresgäster och kunder alltid följer tillämpliga lagar och regler. Vi anlitar eller samarbetar inte med oseriösa aktörer och vi accepterar inte att våra hyresgäster eller affärspartners ägnar sig åt verksamhet som strider mot våra etiska regler. Vi tar ansvar för vårt företagande och visar hänsyn och lojalitet mot samtliga inblandade aktörer. Våra relationer och vårt agerande ska präglas av en hög affärs-
moral. Inom den svenska bygg- och fastighetsbranschen anses korruption vara utbredd och som en stor fastighetsaktör arbetar vi aktivt för att minska risken för korruption och andra oegentligheter. Vi intar en strikt hållning mot otillbörliga gåvor eller resor och deltar endast i representation inom ramen för normal affärsverksamhet. Vi engagerar oss inte i aktiviteter som kan leda till intressekonflikter eller utnyttjar relationer med affärspartners för egen vinning. För nya medarbetare är våra etiska riktlinjer tillsammans med övriga styrdokument en del av onboarding-processen.

Lagefterlevnad

Det är VD och chefer för berörda ansvarsområden som ansvarar för att medarbetare får den information som erfordras. Verksamhetsledningsgruppen ansvarar för att tillämpliga lagar och krav är införlivade i vår arbetsmetodik. Två gånger per år har verksamhetsledningsgruppen laguppföljningsmöten tillsammans med extern stödkompetens inom juridik som informerar, tolkar och ger rekommendationer om hur lagförändringar ska hanteras för efterlevnad. Därutöver sker lagrevision en gång per år.

Hantering och uppföljning av leverantörer

Ekonomiavdelningen ansvarar för hantering och bevakning av våra leverantörer. Energi- och byggbolag är våra två största leverantörskategorier. Risker kopplat till mänskliga rättigheter kan föreligga i vår värdekedja, särskilt i leverantörsledet, både bland entreprenörer och längre upp i kedjan, vid tillverkning av produkter och material. För att minska denna risk har vi en uppförandekod för leverantörer. Alla leverantörer som säljer tjänster eller produkter överstigande 50 000 kr per år till oss måste skriva under uppförandekoden som innehåller åtaganden och förhållningsregler inom områdena lagefterlevnad, affärsetik, miljö samt arbetsmiljö och mänskliga rättigheter. 2024 gjordes 98,9 procent av våra inköp från leverantörer med påskriven uppförandekod. Därutöver har ekonomiavdelningen tillsammans med internrevisionen och förvaltningen i uppdrag att årligen utvärdera våra största leverantörer och det görs externa revisioner på stora byggprojekt varje år.

Policyer och styrdokument för ett ansvarsfullt företagande

Som stöd för såväl chefer som medarbetare samt för att säkerställa att FN:s principer avseende mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden, miljö och antikorruption efterlevs finns ett antal styr­dokument. Dessa riktlinjer är del av introduktionen vid nyanställningar och finns alltid tillgängliga på vårt intranät. Utbildning avseende policyer sker löpande genom lokala utbildningsinsatser.
Förutom uppförandekod för leverantör och medarbetare finns bland andra följande policyer:

• Etiska riktlinjer
• Alkohol- och drogpolicy
• Diskrimineringspolicy
• IT-säkerhetspolicy
• Insiderpolicy
• Miljö- och energipolicy

Trygg och säker arbetsplats

Vårt systematiska arbetsmiljöarbete utgår från vår arbetsmiljöpolicy och arbetsmiljöarbetet sker i samverkan med våra medarbetare, genom skyddsombud/arbetsmiljöombud och den centrala skyddskommittén. Varje marknads­område har minst ett skyddsombud. Skyddsronder genomförs och protokollförs, eventuella brister åtgärdas av ansvarig chef. Tillvägagångssättet är transparent och redovisas på intranätet. Genom egen personal på plats i byggprojekten och frekventa besök på arbetsplatserna från bolagets ledning, är bolaget väl informerade om möjligheter och risker inom respektive projekt.

För en trygg och säker arbetsmiljö finns handlingsplaner för att hantera olika händelser och rutiner för ökad säkerhet. Alla medarbetare informeras löpande om organisationens arbetsmiljöarbete, eventuella risker och hur man ska förhålla sig till dem. Det sker vid nyanställning och därefter på ordinarie arbetsplatsträffar/avdelnings­möten samt vid medarbetarsamtal. Alla medarbetare går på regelbundna utbildningar inom praktisk brand, HLR och första hjälpen.

Skyddskommittén sammanträder en gång per kvartal där arbetsmiljöärenden hanteras. Under året har sex tillbud och ett olycksfall rapporterats in. Dessa har inte resulterat i några allvarliga personskador. I tillämpliga fall har anmälan skett till arbetsmiljöverket. Genomgång med entreprenörer har vid behov utförts och gemensam åtgärds­plan har upprättats.

Visselblåsning

För att förenkla för den som vill lämna information om missförhållanden som strider mot gällande lagstiftning, etik, moral eller våra policyer gällande till exempel arbetsvillkor och antikorruption finns en inrättad visselblåsarfunktion. På detta sätt kan medarbetare, kunder, leverantörer och samarbetspartners lämna information och samtidigt vara garanterade anonymitet. Alla anmälningar tas emot och utreds av en extern aktör. Under 2024 har vi inte fått in några anmälningar.

Urval av policyer och rutiner för säker arbetsmiljö

• Arbetsmiljöpolicy
• Riktlinje hotfull situation
• Riktlinje ensamarbete
• Riktlinje HLR, brand och första hjälpen
• Riktlinje utrymningsövningar och utrymningsledare