Kamerabevakning
Syftet med kamerabevakning
För oss på Lundbergs Fastigheter är det självklart att erbjuda så trygga och säkra fastigheter och miljöer som möjligt, där människor kan röra sig fritt och obehindrat. Vi arbetar med trygghetsskapande åtgärder på en rad olika sätt, exempelvis genom skalskydd och väktarrondering. Men tyvärr blir dagens samhällsklimat allt hårdare. Det medför bland annat att ingripanden från väktare och ordningsvakter har blivit allt vanligare i bland annat citygallerior, garage och allmänna utrymmen i våra fastigheter. Därför är kamerabevakning numera en del i vårt arbete med att förebygga och avskräcka från brott och skadegörelse i våra miljöer och runt våra fastigheter. Med hjälp av kamerabevakning kan vi öka tryggheten för personal, boende och besökare som vistas i och kring våra fastigheter.
Vi använder oss av kamerabevakning i exempelvis entréer, trapphus, köpcentrum, källare, på innergårdar och i parkeringsgarage. Dessa finns för att öka tryggheten, underlätta utredningar och brottsbekämpande åtgärder samt underlätta rättsliga anspråk.
Med kamerabevakning blir det också lättare för polisen och andra brottsbekämpande myndigheter att utreda, förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet.
Rättslig grund och intresseavvägning
Den rättsliga grund som används som stöd för kamerabevakning är en intresseavvägning. Det betyder att för varje enskild kamera som sätts upp har man gjort en avvägning mellan den ökade säkerheten och tryggheten som bevakningen ger och det intrång i människors personliga integritet som kamerabevakningen kan innebära.
Den bevakades rättigheter
En person som blivit bevakad har rätt att begära registerutdrag och få sina uppgifter raderade. En sådan önskan ska begäras hos Lundbergs Fastigheters personuppgiftsansvarig. För att få ta del av uppgifterna måste personen kunna legitimera sig och redogöra för under vilken tid man befann sig på platsen som övervakades. Som bevakad har man alltid rätt att klaga hos Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.
Åtkomst och lagringstider
För att säkerställa den personliga integriteten är regelverket kring hanteringen av inspelat material mycket strikt. Inspelat material är endast tillgängligt för ett fåtal behöriga personer inom Lundbergs Fastigheters personal. Dessa får enbart ta del av material när det behövs utifrån det berättigade intresset, vilket oftast är att det finns misstanke om att någon farlig eller brottslig händelse har inträffat, eller riskerar att inträffa.
Inspelat material lagras i molntjänst eller på fysiska hårddiskar i fysiska serverar som finns någonstans inom Sveriges gränser. Access till servrar samt molntjänsten loggas. Åtkomsten till systemen är begränsat till behöriga personer som har rätt att ta del av materialet samt behörig IT-personal.
Lagringstiden är anpassad för syftet med varje enskild kamerabevakning, exempelvis för att man ska kunna ge polismyndigheten tillräckligt med tid att begära ut det inspelade materialet efter att ett brott har begåtts. Materialet kan också lämnas ut till polisen eller andra brottsutredande myndigheter. Det inspelade materialet raderas automatiskt efter en viss tid, som normalt inte överstiger 30 dagar.
Uppdatering
Denna information kan komma att uppdateras. Den senaste versionen är publicerad den 19 september 2024.